Som tidligere iværksætter har Claus selv haft hånden på kogepladen og ved, hvad der skal til for at lykkes. Bliv klogere på de fire ting, du kan gøre for at sikre din virksomhed de bedste udviklingsmuligheder.

#1 Sæt nogle mål op for virksomhedens udvikling
Et råd som er vigtigt for alle iværksættere er at kortlægge sine ambitioner og sætte nogle mål for sin virksomhed.

Læg eksempelvis en plan for, hvor meget du skal tjene, og hvornår. Det er tilladt at sige: Jeg har et mål om, at jeg vil have en omsætning på en million i min virksomhed om et år. Det er der ikke så mange iværksættere, der giver sig selv lov til. Det er en vigtig del af virksomhedens fortsatte udvikling at sætte nogle mål op og have noget at arbejde hen imod.


#2 Brug flere ressourcer på salg
Det, jeg oplever som den største barriere for iværksættere, er salg. Derfor er mit andet råd at fokusere mere på salg og allokere flere ressourcer til at blive god til det. Som iværksætter så tjener man ikke nogen penge i sin virksomhed, hvis man ikke sælger – så det er noget af det vigtigste.
Det kan være en god idé at få kompetenceudvikling indenfor salg, træning og sparring, og ellers er det bare at kaste sig ud i det.


#3 Hold fokus på kunderelaterede elementer
Mit tredje råd er at holde fokus på de elementer i virksomheden som har betydning for kunderne. Der er utrolig vigtigt, at du får styr på din forretningside, dine produkter, din kundeportefølje, dit marked samt din salg- og markedsføringsindsats, før du koncentrer dig om de interne ting.
Det er fuldstændig lige meget at have en god proces for fakturering, hvis du ikke har nogen kunder at skrive fakturerer til!
Hold fokus på kunde-elementerne og tag de interne, når der er behov for dem. Det er nemlig ikke nødvendigt at bruge meget tid på de interne processer i starten. Jeg oplever tit, at fokus på de interne processer kan være en flugt fra det, som kan være ubehageligt eller svært, f.eks. at sælge sig selv.


#4 Få hjælp!
Man kan ikke alt selv, og det er derfor vigtigt at få hjælp til de ting, man ikke selv har styr på. Som iværksætter er man oftest meget alene med sin virksomhed, og mange føler en ensomhed, især i forhold til de beslutninger der skal tages.
Jeg ser ofte, at iværksættere kommer ind i et beslutningsvakuum, fordi de er alene med deres virksomhed og enten ikke kan tage nogen beslutninger eller tager alt for mange beslutninger, der stritter i forskellige retninger og gør det svært at holde fokus.
Her kan Vækstfabrikkerne hjælpe, fabrikkerne tilbyder de optimale rammer for udvikling af virksomheder, et udviklingsforløb med workshops, sparring, mentorordning, netværk og kontorplads. Den kompetenceudvikling, som ligger i Vækstfabrikkerne, er en øjenåbner for mange iværksættere, og derudover tilbyder vi individuel sparring med relevante vækstkonsulenter, der skubber virksomhederne i den rigtige retning og hjælper dem med at tage de bedste beslutninger for deres virksomhed.

Claus Kaaber
Claus har været tilknyttet Vækstfabrikken i Ringsted, hvor har startede og udviklede sin virksomhed, som han solgte, da den havde 15 medarbejdere og var aktiv i tre lande. Hans uddannelsesmæssige baggrund er som jurist og har arbejdet som leder i det offentlige i mange år, før han sprang ud som iværksætter. Desuden har han drevet sin egen konsulentvirksomhed og været underviser og foredragsholder i mange år.

På Vækstfabrikkerne giver Claus sparring om forretningsudvikling, salg og markedsføring, finansiering, økonomistyring samt organisatoriske og juridiske forhold, områder hvor han selv har årelang erfaring.

Kontakt Claus på mail cka@vhsj.dk

Telefon

+45 3155 3035

Adresse

Marienbergvej 132,
4760 Vordingborg