Persondataloven er Danmarks primære lov, når det gælder beskyttelse af personoplysninger. Et øget fokus på beskyttelse af personoplysninger har gjort, at EU har godkendt en ny lov, som træder i kraft den 25. maj 2018.

Fremover vil persondataforordringen gælde for alle, der behandler persondata, herunder virksomheder, der registrerer oplysninger omkring deres ansatte. Som iværksætter med medarbejderansvar er det vigtigt, at du har styr på, hvilke ændringer, der er på vej, allerede nu. Læs de fem ting, du skal være opmærksom på i forhold til den nye persondatalov, og hvad de betyder for din arbejdsgang.

Større ansvar
Den mest overordnet konsekvens af persondataforordringen er, at de, som behandler persondata, får et større ansvar. Som noget helt nyt i persondataloven er der blevet indført ansvar. Det vil sige, at du som virksomhed skal kunne dokumentere, at persondatafordringen bliver overholdt. Det stiller højere krav til din håndtering af medarbejderdata.

Udvælg en DPO
Arbejder du med mange følsomme oplysninger, eller er din virksomheds hovedaktivitet behandling af data? Så stiller den nye lov krav om udvælgelse af databeskyttelsesrådgiver eller DPO (Data Protection Officers). Der er dog særlige regler om, hvilke virksomheder, der skal udvælge en DPO, derfor er det vigtigt, at du undersøger, om det er nødvendigt for din virksomhed.

Nye krav til aftaler
Den nye lov stiller også større krav til indhentning og dokumentation af samtykke, aftaler samt oplysningspligt, dvs. kravet om at fortælle, hvad data skal bruges til. Selvom om disse krav først træder i kraft i maj 2018, så skal samtykke, informationspligt og databehandleraftaler, der er indgået før 25 maj. 2018, opfylde den nye lovs krav. Derfor er det en god idé allerede nu at indrette dig efter de nye regler, når du laver nye aftaler mv.

Du får KUN 72 timer –  til at give datatilsynet besked i tilfælde af et sikkerhedsbrist.

Det koster!
Den nye lov stiller høje krav til behandlingen af persondata samtidig med at den stiller store bøder på højkant til de, som ikke overholder den. Det højeste maksimale bødeniveau er for mindre virksomheder på 20 millioner euro. Derfor er det vigtigt, at du er opdateret på den nye lov.

Vil du vide mere eller har du spørgsmål? Tjek vores persondataforordring tjekliste her eller kontakt os på telefon eller e-mail.

Telefon

+45 3155 3035

Adresse

Marienbergvej 132,
4760 Vordingborg